WEERSVERWACHTING

Onderhoud jaarrond 

Inhoud:

Januari 

Dichtgeslagen grond

Werk dichtgeslagen grond tussen heesters ondiep om: licht spitten of met de pitvork omwoelen. Spit ook afgevallen blad en een oude mulchlaag licht in. Zo voorkomt u veel onkruidgroei en verhoogt u het humusgehalte van de grond.

Zorg dat u geen plantenwortels beschadigt. Niet spitten als de grond al goed van structuur is (veel humus), anders verstoort u meer dan u goed doet.
Terug naar boven

Februari 

Kalk strooien

Op verzuurde grond (testen met een pH-setje) kunt u een geschikte kalksoort strooien om verzuring tegen te gaan (ook bij het gazon). Sommige kalkproducten reageren sterk met stikstof, daarom eerst bekalken en pas een maand later bemesten.

Spitten

Tijd om de moestuin te spitten. Tenminste, als die op zandgrond ligt, een moestuin op klei heeft u al in de herfst gespit. Spitten is alleen nodig als de structuur van de grond slecht is en er veel eenjarig onkruid op staat. Dat kunt u dan beter onderwerken.

Hetzelfde geldt voor een oude mulchlaag. Onderspitten daarvan verrijkt de bodem. Oude stalmest kan ook worden ingespit.

Mest met iets extra’s

Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium voor de vorming van bloemen en vruchten. Patentkali of thomasslakkenmeel en speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest zijn het beste. De behoefte aan stikstof is minder groot.
Terug naar boven

Maart 

Organische bemesting

Eenmaal per jaar een organische basisbemesting is gewoon nodig om uw planten gezond te houden. Bijvoorbeeld compost of stalmest in korrel- of poedervorm. Een groot voordeel daarvan is dat er bijna niet te veel van kan worden gegeven. Er kan eigenlijk niets mee fout gaan. Organische meststoffen zijn dus heel veilig.

Organische mest vormt een basisbemesting die langdurig werkzaam blijft. Geef een gezonde organische basisbemesting met soorten als beendermeel (niet bij planten die van zure grond houden), bloedmeel, gedroogde koemest of compost. Vergeet ook uw bomen, heesters en haagplanten niet en geef het gazon speciale lang werkende gazonmest.

Rozen mesten

Rozen hebben veel voeding nodig en behoefte aan de speciale sporenelementen zoals magnesium. Geef een organische basisbemesting of speciale rozenmest waarin alles zit wat ze nodig hebben.
Terug naar boven

April 

Grond verbeteren

Als u wilt planten en zaaien, moet u eerst de grond voorbereiden en verbeteren. Maak om te zaaien een bedje maken met fijne gronddeeltjes, dus zonder bonken en kluiten en liefst lekker rul. Maak de grond op de plantplek goed los en meng er een flinke hoeveelheid organische stoffen doorheen zoals compost, beendermeel en degelijke.

Geen beendermeel gebruiken waar u planten wilt neerzetten die van zure grond houden, want beendermeel bevat veel kalk.
Terug naar boven

Mei 

Ademende grond

Maak de bovenste grondlaag los en dek deze af met een mulchlaag van compost. Dan blijft de grond eronder los en wordt de mulchlaag er langzaam in opgenomen. Dat is goed voor de humusvorming. Als u steriele fabriekscompost toepast, weet u zeker dat er geen ziektekiemen en kiembare onkruidzaden in zitten. Dat scheelt veel wiedwerk.
Terug naar boven

Juni 

Schoffelen

Laat afgeschoffeld onkruid een paar dagen liggen voor u het weghaalt. Het verdroogt waardoor voedingstoffen aan de grond worden afgegeven. U neemt bovendien minder grond mee.

Bodembedekking

Een laag organisch materiaal op de bodem tussen uw planten voorkomt snelle uitdroging van de grond, dus minder sproeien!
Terug naar boven

Juli 

Rozen voeding geven

Nu de rozen volop bloeien, leveren ze een enorme prestatie die extra veel energie vraagt. Geef ze daarom speciale rozenmest waar alles in zit wat ze nodig hebben. Ze bloeien er bijzonder rijk mee door.
Terug naar boven

Augustus 

Stoppen met bemesten

Stop in augustus met het bemesten van uw planten. Dit geldt speciaal voor bomen, struiken en vaste planten, maar ook voor kuipplanten. Ze moeten kunnen afrijpen voor de winter en dan is een extra groeistimulans niet goed.
Terug naar boven

November 

Spitten

Als er moet worden gespit, is het goed om dat bij zware grond (klei) nu te doen. Na het spitten niet egaliseren, maar de ruwe kluiten gewoon laten liggen. De vorst zal ze verpulveren, waarna de grond ruller en beter bewerkbaar zal zijn, zekere als u er ook nog zand, fijn grind of organisch materiaal doorheen hebt gewerkt.

Zandgrond kunt u beter in het voorjaar spitten om de structuur van de grond zo goed mogelijk te houden.
Terug naar boven