WEERSVERWACHTING

Vertel me je favoriete plek, dan geef ik je een roos die daarbij past…

rozenBij roos denk je aan liefde, maar wist je dat roos ook staat voor strijdbaarheid en vechten voor je rechten? Tijdens een staking in New York in 1908 eisten textielarbeiders betere werkomstandigheden. Met name de vrouwen eisten meer loon en kortere werkdagen. Hun slogan was: ‘brood en rozen’. Ze wilden niet alleen overleven, maar streden vooral voor een betere kwaliteit van leven.

Rozentips voor onbezorgd genieten

Al zo lang als er rozen zijn, ontkomt niemand aan de bekoring van deze bloemen, vooral dankzij de schitterende vormen, kleuren, geuren en de rijke bloei. Rozen kunnen echter ook prikken met hun stevige doornen. Dat contrast is door de eeuwen heen een rijke inspiratiebron geweest voor menig liefdesverhaal, liefdeslied en smartlap. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mooie en sterke variëteiten op de markt die vooral de schoonheid van de bloem benadrukken, met een lange bloeiperiode of een rijke botteldracht. De tuinroos is helemaal niet zo’n ingewikkelde plant. Op de juiste wijze verzorgd, staat de plant garant voor jarenlang onbezorgd genieten.

Rozen zijn gevoelig voor droge grond. In droge periodes heeft de plant dan ook tijdig wat water nodig, aan de voet van de struik. Het is niet verstandig om meteen rozen te planten op de plek waar rozen hebben gestaan. De grond is dan enigszins verarmd en heeft tijd nodig om bij te komen. Afrikaantjes helpen hier goed bij. Rozen geven de voorkeur aan een zonnige standplaats. Twee keer per jaar mesten - vlak na het snoeien in juli en aan het einde van de winter – helpt de roos om tot volle, optimale bloei te komen.

Geen plek te gek voor roos

Er zijn veel toepassingen voor tuinrozen. Gewoon als struik (zet er een paar bij elkaar voor een groots effect), tegen het huis of de schuur (minstens dertig centimeter van de muur af, schuin naar de muur geplant voor maximale groei en bloei), in een pot (minimale diepte vijftig centimeter want rozen hebben lange wortels), en natuurlijk op de rozenboog of het prieel. Het mooie van rozen is dat er voor elke plek in de tuin speciale, geschikte soorten zijn! Ongeacht de plek is het beste moment om de roos te planten het einde van de herfst of de winter. Zorg er in elk geval voor dat de plant in de grond zit voordat de groei op gang komt. De rozenstruik kan dan namelijk al zijn energie richten op de groei van de wortels voordat hij begint met de groei en bloei van de delen die boven de grond uitkomen.