WEERSVERWACHTING

Het vrije leven 

Het echte 3D-tuinieren lukt in kleine tuinen alleen goed met klimplanten. Klimplanten kleuren en camoufleren makkelijk hele muren, schuttingen, schuurtjes en nog veel meer. Klimplanten tegen gevels zorgen voor extra isolatie en opvang van fijnstof. Ze staan stevig geworteld in de grond, maar vragen in de tuin bijna geen bodemruimte.  


Veel soorten klimplanten

Er zijn honderden soorten klimplanten om uit de kiezen: rijke bloeiers, groenblijvers, zelfhechters, slingeraars en winders, vaste planten en heesters, soorten die verrukkelijk kunnen geuren en andere die dichte groene wanden kunnen vormen en minder esthetische zaken moeiteloos aan het oog onttrekken en verfraaien.

Er zijn klimplanten die makkelijk 10 m of meer klimmen, maar ook klauteraars die met hun bloemen hooguit op een bescheiden 2 à 3 m pronken (op neus- en oogniveau bij het langslopen). U kunt ook prachtige combinaties met klimplanten maken, bijv. rozen met clematis, blauweregen met druif, klimop met kamperfoelie, of kiwi met hop of passieflora.

We halen er een paar voor het voetlicht:

De schijnaugurk (Akebia quinata)

Dit is een vrolijke klimmer met dunne, donker gekleurde ranken en heel mooi, fijn, vijfdelig blad. Als deze uit China, Japan en Korea afkomstige klimplant in april-mei bloeit met paarsbruinrode bloemen – vandaar ook wel de naam ‘chocoladeplant’ – geurt de hele tuin verrukkelijk naar vanille. Later verschijnen in een warme zomer groene, donkerpaars verkleurende vruchten die op 5-10 cm lange, dikke augurken lijken. Er zitten zwarte zaden in de vrucht van deze klimplant. Akebia kan met zijn hechtranken tegen gaas of een andere klimsteun tot 7 m hoog klimmen. Hij is half wintergroen. In een strenge winter verliest deze klimplant zijn blad. Hij groeit in iedere normale tuingrond en in zon tot halfschaduw.

Groenblijvende clematis (Clematis armandii)

Deze Clematis komt uit West-China. De exotisch aandoende klimplant heeft smal, langwerpig, leerachtig blad dat in zachte winters aanblijft. Vanwege de matige winterhardheid moet de groenblijvende Clematis op een beschutte plek tegen een zuidmuur groeien of – nog beter – in een grote pot of kuip en ’s winters worden beschermd.

De Clematis bloeit in april-mei met grote trossen kleine roomwitte bloemen die – net zoals Akebia – naar vanille geuren. Er zijn verschillende cultivars van de Clematis, o.a. ‘Apple Blossom’ met lichtroze bloemen en  bronskleurig uitlopend blad, en ‘Snowdrift’ met witte, sterker geurende bloemen.

Het grote plantengeslacht Clematis telt ruim 500 soorten en wel 1500 cultuurvormen. De meeste clematissen verliezen hun blad in de herfst en zijn zeer winterhard.

De bloeitijden lopen uiteen van heel vroeg in het jaar (bijvoorbeeld Clematis alpina met blauwe, knikkende klokjesbloemen), via zomerbloeiers met massa’s grote witte, roze, rode, gele, blauwe of paarse bloemen, tot herfstbloeiers zoals Clematis flammula die van augustus tot oktober is overdekt met kleine witte, heerlijk geurende bloemen. Daarna volgt bij deze klimplant prachtig, lang aanblijvend, zijdeachtig vruchtpluis (ook bij veel andere soorten).

De Clematis werd al in de 16e eeuw gekweekt! Wie goed kiest, kan van het vroege voorjaar tot laat in de herfst van bloeiende clematissen genieten.

Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

Deze hortensia is een fraaie, tot 5 m of meer hoge, zelfhechtende klimmer uit Japan en Korea, die het zelfs tegen een muur op het noorden goed doet. Hij bloeit in juni-juli met grote platte schermen witte bloemen. Niet wintergroen.

Verzorging

Klimplanten groeien graag in voedzame, humusrijke, diep losgemaakte, iets vochtig blijvende grond. Sommige klimmers, zoals klimop (Hedera) of wingerd (Parthenocissus) hechten zichzelf vast, andere hebben een klimsteun nodig. De voet van clematissen tegen fel zonlicht beschermen.

Tuintips voor april:

  • Vroeg bloeiende struiken na de bloei snoeien
  • Zaaien en planten
  • Wintergroene heesters en coniferen planten
  • Onkruid wieden; plantensteunen bij hoge vaste planten zetten
  • Organische mulch tussen de planten aanbrengen
  • Gazon maaien en bemesten