Water en fascinerende waterplanten kunnen uw tuin, balkon en terras een extra dimensie geven. Water brengt altijd leven in de tuin en trekt natuurlijk leven aan: kikkers, salamanders, vlinders, libellen enz. enz. De planten in en om een vijver geven een heel eigen, rustgevende sfeer.
Vijvers Een zacht kabbelende bron- of borrelsteen kan overal worden geïnstalleerd. Ook een kleine vijver met prachtige planten kan overal. Met vaste vijverkuipen of ijzersterke vijverfolie kunt u vijvers, beken, watervallen, hele water- en moerastuinen en zelfs zwemvijvers maken, in iedere maat.
Denk er wel aan dat voor ingrijpende ontgronding (als er grond uit de tuin wordt afgevoerd) toestemming nodig is. Beter is met de uitgegraven grond ergens anders in de tuin niveauverschillen te maken (of een heuvel voor een waterval).
Waterplanten zijn onmisbaar Waterplanten zijn niet alleen mooi, ze zijn ook buitengewoon nuttig in uw vijver. Er zijn tientallen soorten oeverplanten die in ondiep water groeien, met mooie vormen en schitterende bladeren, die prachtig bloeien en wuiven in de wind, maar via hun wortels houden ze het water helder. Ze halen voedsel uit uw vijver waardoor algen en wieren geen kans krijgen.
Denk aan soorten als:
de grote gele dotterbloem (Caltha polypetala),
moerasiris (Iris laevigata),
gele lis (Iris pseudacorus),
blauw snoekkruid (Pontederia cordata),
lisdodden (Typha),
zwanenbloemen (Butomus umbellatus)
Ondergedoken waterplanten De onmisbare ondergedoken waterplanten zijn zuurstofplanten die via hun blad zuurstof in het water brengen, dat voor snelle afbraak van afvalstoffen en ‘lucht’ voor het vijverleven zorgt. Ze zweven vaak los in het water en wortelen niet. Dat zijn soorten zoals waterpest (Elodea), fonteinkruid (Potamogeton) en hoornblad (Ceratophyllum) die uw vijver ook erg aantrekkelijk maakt.
Waterlelies en andere drijfplanten Een derde groep zijn de vijverplanten die op de bodem wortelen, maar hun bladeren op het water laten drijven, zoals de prachtige waterlelies (Nymphaea) en plompen (Nuphar). Die bladeren zorgen voor schaduw in uw vijver en het is een schuilplaats voor vissen. Dat doen ook de zogenaamde drijfplanten, zoals de prachtig blauw bloeiende waterhyacint (Eichornia) en het mosselplantje (Pistia).
Natte oever- en moerasplanten Dan zijn er ook nog de ‘natte-oever-’ en moerasplanten die de vijver kunnen omzomen of in een apart moerasje kunnen groeien, zoals rietorchis (Dactylorhiza), kievitseitjes (Fritillaria), Houttuynia, irissen, maskerbloemen (Mimulus), te veel om op te noemen. Zo’n waterwereldje is fantastisch en maakt een vijver levendig.
Maak het niet te ver van waar u vaak zit, want er gebeurt voortdurend van alles in en om de vijver. Om uren geboeid van te genieten en helemaal tot (natuurlijke) rust te komen.
Weetje Weet u dat sommige waterlelies verrukkelijk geuren? Nymphaea marliacea ‘Carnea’ bijvoorbeeld naar vanille, ‘Rose Arey’ naar anijs en Nymphaea laydekeri ‘Lilacea’ naar theerozen. Dus naast het uiterlijk van de vijver, komt het ook de geur in uw tuin ten goede.
Verzorging
Door verdamping kan het waterpeil flink zakken. Vul een vijver of het bassin van een bronsteen regelmatig bij
Bij zuurstofgebrek (de vissen happen naar adem) de vijver beluchten (met een pompje met luchtsteentje of – nog beter – door meer zuurstofplanten in de vijver te brengen)
Draadalg regelmatig uit de vijver halen
Te sterk groeiende planten uitdunnen
Controleer waterlelies op luis en waterleliekevertjes. Spuit die met een harde waterstraal weg
Zorg dat pomp en filterinstallatie goed werken
Zo nu en dan de waterkwaliteit controleren
Tuintips voor juni:
Laat nestelende vogels (nestkastjes) met rust
Goed water geven (sproeien)
Uitgebloeide bloemen verwijderen
Gazon niet te kort maaien (speelgazon 3 cm, siergazon 2 cm)
Klimrozen aanbinden en rankende klimmers tegen een klimsteun leiden