WEERSVERWACHTING

Klimmers

Eisen van een klimplant

Veel klimplanten komen van nature uit een schaduwrijke (bos)omgeving en zijn er helemaal op gericht om het licht op te zoeken. Dat betekent dat de meeste kilmplanten graag bij hun wortels beschaduwd groeien, maar met ‘hun kop’ in de zon.

Vooral bij Clematis is dat heel belangrijk en zult u de voet altijd moeten beschermen tegen zon en te veel warmte. De grond waarin deze klimplanten groeien, moet uiteraard voldoende voeding en vocht bevatten. U moet klimplanten naar behoefte snoeien, leiden, aanbinden en bemesten. Het hoe, wat en wanneer is afhankelijk van de soort.

Klimplanten hebben eigenlijk maar weinig zorg nodig, de meeste zijn erg gemakkelijk en redden zichzelf prima. Het is vaak meer een kwestie van het in toom houden van klimplanten dan van het verzorgen van klimplanten. Vrijwel alle klimplanten moeten van tijd tot tijd worden gesnoeid en geleid. Daarbij zal ook aanbinden vaak nodig zijn.

Clematissen moet u circa tien centimeter dieper planten dan ze in hun pot staan. Dat is nodig om ze te beschermen tegen de verwelkingsziekte die alleen het bovengrondse deel aantast. Als de klimplanten onverhoopt worden aangetast, kunnen ze zo altijd weer gezond vanuit de wortels uitlopen. Dit is vooral belangrijk bij grootbloemige klimplanten.

Een klimsteun

Wat klimplanten wel nodig hebben, is iets om tegenop te klimmen. In veel gevallen moet u zo’n klimsteun zelf maken of aanschaffen. Klimplanten met fijne tentakels hebben vaak al genoeg aan horizontaal boven elkaar uitgespannen draden om zich omhoog te werken, andere hebben grofmazige raamwerken of lattenconstructies nodig om zich aan vast te houden.

Zorg altijd dat er ruimte is tussen een dichte achterwand en een klimconstructie. Een klimplant moet er omheen kunnen groeien. Gebruik liefst roestvrije draden. Rond palen en dergelijke kan gegalvaniseerd gaas worden aangebracht.

Wilt u klimplanten tegen betongaas laten groeien (klimop), kies dan een gegalvaniseerde uitvoering. Houd er bij klimrekken rekening mee dat bij veel klimplanten vooral horizontaal uitgebogen takken bloemen geven. Daarom wordt bij klimrozen bijvoorbeeld een latwerk in waaiervorm toegepast.