WEERSVERWACHTING

Bloementuin 

De zomerse tuin is vol geuren en kleuren – ook licht en schaduw wisselen elkaar intenser af dan in andere jaargetijden. Het plantenleven is nu rijk, sterk, volwassen, op z’n hoogtepunt. De tuin vormt de tegenpool van het hectische leven van alledag, een plek om je in op te laden, jezelf te hervinden en de dingen weer in een juist perspectief te zien. De zachte, beloftevolle kracht die bloeiende planten uitstralen, helpt daarbij enorm. In een bloementuin bent u er middenin. En er bloeit nu veel, heel veel…

Prachtige composities 

In de natuur zoeken plantengemeenschappen hun eigen balans: met elkaar, met de bodem, met weer en wind en water. In de tuin maken wij onze combinaties, veel eenvoudiger en voor ons begrijpelijker met goed gebruik van hoogte- en vormverschillen, blad- en bloemvormen, harmoniërende kleuren en een zo eenvoudig mogelijke verzorging.

De ervaring van anderen die bij aanschaf van de planten op de etiketten te vinden is, wijst de eerste weg. Daarna groeit het geheel onder uw handen en doen de planten het toch voor een deel zelf. U dirigeert.

Het is volop genieten als de kleur- en vormmuziek die ontstaat misschien zelfs mooier is dan u ervan verwachtte. Vloeiende overgangen met hier en daar een fel accent, of zacht en dromerig, ruim en weids in blauw en lilaroze, of bruisend rood, geel, oranje en warmbruin. Aan u de keus.

Verschillende sferen in uw tuin 

Wat dacht u van klokjesbloemen (Campanula) in blauwe, lila, roze tinten en wit. Ze combineren prachtig met soorten als vingerhoedskruid, duizendblad, kattenstaart en teunisbloemen. Montbretia (Crocosmia) groeit graag op een zonnige, beschutte plek, ‘Lucifer’ is vurig rood. Combineer met gele Mimulus en bruinbladige Heuchera.

Daglelie (Hemerocallis) is er in duizend kleuren die passen bij irissen, eendagsbloemen, monnikskap of bijv. Erigeron, afhankelijk van hun kleur en uw smaak. Vuurpijlen (Kniphofia) passen fantastisch bij siergrassen, fijn gipskruid en Verbena. Magnifiek en sterk van vorm. Echte accentplanten!

Koekoeksbloemen (Lychnis) hebben iets vertederends, maar de scharlakenrode brandende liefde (Lychnis chalcedonica) schreeuwt het uit. Combineer met grijze lamsoor, ooievaarsbekken, Campanula’s en zachtgetinte salie.

Andere mogelijkheden met bloemen 

Kattenstaart (Lythrum) harmonieert goed met siergrassen, allerlei irissen en eendagsbloemen. Bergamotplanten (Monarda) met rode, roze en witte tinten zijn heel mooi met Veronica, Astilbe, Cimicifuga, siergrassen enz. Kattenkruid (Nepeta) in vooral blauw en wit is schitterend bij rozen, Monarda en Potentilla. Overvloedige geur en vlinderbezoek zijn gegarandeerd!

Dat geldt ook voor marjolein (Origanum; ‘Herrenhausen’ en ‘Hopleys’ zijn geweldige weefplanten), lavendel, salies, tijm enz. Slangenkop (Penstemon; rood, wit, roze) past weer goed bij Nepeta, salie en bijv. Limonium. Van de vlambloemen (Phlox) zijn de vele hoge en lage vormen eigenlijk onmisbaar in borders en bakken. Er valt eindeloos mee te combineren, zo groot is hun verscheidenheid!

En dat zijn maar enkele van de honderden soorten die u nu zelfs bloeiend, zo vanuit hun potjes, kunt planten. Meteen genieten!

Verzorging 

Vaste planten zijn heel gemakkelijk. Kies ze voor zon of schaduw, voor vochtige of droge grond. Er zijn groenblijvende en in de herfst bovengronds afstervende soorten. Als ze het naar hun zin hebben komen ze – eenmaal geplant – ieder jaar terug.

Omdat ze geen verhoutende stengels vormen, worden ze ieder jaar even hoog. Ze groeien hooguit in de breedte en u hoeft ze alleen in het voorjaar op te schonen. Geef ze dan ook een goede basisbemesting en zet een groeisteun bij hoge soorten. Tijdens droge perioden extra water geven. Vaste planten zijn ook vaak uitstekende snijbloemen.

Tuintips voor juli: 

  • Bladluizen kunnen nu lastig zijn – zware aantastingen bestrijden
  • Bloemenweiden na de bloei maaien
  • Graskanten bijwerken
  • Sproei in droge perioden liefst ’s avonds of ’s morgens vroeg
  • Rozen mesten voor herbloei
  • Wilde scheuten bij rozen weghalen
  • Hoge vaste planten steunen
  • Liguster en andere bladverliezende hagen snoeien
  • Heeft u al een vakantieoppas voor uw tuin?