WEERSVERWACHTING

Siervruchten 

De natuur heeft ook in de tuin haar jaarlijkse cyclus weer volbracht met een overdaad aan heerlijke en prachtige vruchten. Vroeger waren de mensen daar zeer nauw bij betrokken en vierde men uitbundige feesten om die weergaloze siervruchten te vieren. Tegenwoordig is dat natuurgevoel anders. Niet minder betrokken, maar nu staat de schoonheid voorop. Wij genieten vooral van al die vruchten in vormen en kleuren die struiken en sommige bomen nog tot laat in het seizoen sieren.

Heesters met lekkere siervruchten 

Het plezier in siervruchten wordt nog groter als er ook nog allerlei vogels op af komen. Vogelbezoek is nu gegarandeerd als u een van de volgende soorten heesters in uw tuin heeft:

- Meidoorn (Crataegus-soorten, rode bessen in overvloed; ook lekker om wijn van te maken!).

- Dwergmispel (bijv. Cotoneaster × watereri ‘Cornubia’; massa’s grote rode bessen).

- Gelderse roos (Viburnum opulus; nu samen met de herfstkleur van het blad ook vol schermen glanzende, rode bessen).

- Bottelrozen (bijv. Rosa rugosa met bottels bomvol vitamine C; de vogels weten dat ook!).

- Hulst (Ilex; de vrouwelijke planten dragen rode, gele of zelfs witte bessen (afhankelijk van soort en varieteit).

- Fazantenbes (Leycesteria formosa) is een bijzondere, vaste-plantachtige halfheester met siervruchten ( tot 2 m hoog). In de zomer verschijnen hangende trossen witte bloemen met bordeauxrode kelkbladen. Daarna volgen de paarsrode bessen.

Heesters met 'vieze' siervruchten 

Er zijn ook genoeg heesters met siervruchten die minder gauw door vogels worden gegeten (waarschijnlijk omdat ze niet zo lekker smaken). Dat zijn bijvoorbeeld:

- Schoonvrucht (Callicarpa, bijv. C. bodinieri var. giraldii; nu rijk bezet met clusters lilapaarse bessen, ook nog aan de straks kale takken. Het blad heeft een schitterende herfstkleur. De cultivar ‘Profusion’ draagt zo mogelijk nog rijker dan de variëteit).

- Kardinaalshoed (o.a. Euonymus planipes met gevleugelde roze siervruchten in een oranje vruchtmantel en oranjerood verkleurend herfstblad. Bij E. hamiltoniana ‘Red Elf’ zijn de (trossen) siervruchten warmroze met oranje zaden).

- Glansmispel (Photinia davidiana; wintergroen met rood uitlopend jong blad en de hele winter door blijven de rode siervruchten).

- Parelbes (Pernettya mucronata, lage struikjes met lang aanblijvende bessen die per variëteit van kleur verschillen. Bij ‘Wintertime’ zijn het witte siervruchten. Bij ‘Parelmoer’ spreekt de naam voor zich).

Bomen met siervruchten 

Denk aan sierappeltjes (Malus) met rode siervruchten (‘Red Sentinel’) of gele siervruchten (‘Wintergold’), oranjerode siervruchten (‘Professor Sprenger’), oranje siervruchten(‘John Downie’) en nog veel meer vruchtkleuren. Hetzelfde geldt voor lijsterbessen (Sorbus) die niet alleen oranje en felrode siervruchten heeft (S. scalaris), maar ook witte (S. forrestii en S. cashmiriana) en zelfs gele siervruchten (S. ‘Joseph Rock’) kunnen hebben. Hulst (Ilex) noemden we al. 

Verzorging 

Alle genoemde siervruchtgewassen zijn in pot of met kluit te koop en nu, vaak zelfs beladen met siervruchten, direct plantbaar. Plant ze even diep (in een ruim plantgat) als ze in de pot of op de kwekerij hebben gestaan en zorg door rondom aantrappen (met de neus van schoen of laars naar de stam of grondtakken gericht) dat de grond goed rond de wortels aansluit. Geef de eerste paar weken extra water.

Tuintips voor oktober: 

  • Nog steeds onkruid wieden – het scheelt volgend jaar echt
  • Bladverliezende heesters en bomen zijn nu goed te (ver)planten
  • Zet de laatste kuipplanten tijdig binnen
  • Hark afgevallen blad bij elkaar – geeft prima compost
  • Vijver afdekken tegen inwaaiend blad
  • Gazon bladvrij houden
  • Plantensteunen verwijderen
  • Winterbloeiende heide planten