De herfst: het ideale plantmoment
Investeer nu in je eigen voorjaarsbelofte
Eindelijk, de eerste mooie lentedag. Dan willen we maar een ding: nieuwe planten kopen! Met een winkelwagentje rennen we door de vele paden van het tuincentrum om te constateren dat er in al die potjes zorgvuldig opgekweekte bruine stompjes zitten. Het enige fleurige zijn de labels met daarop de belofte van kleurrijke wonderen later in het jaar. Een uitgestelde belofte dus. Kan dit anders? Ja zeker, en vrij eenvoudig ook. Na een paar maanden heerlijk genieten van de zomertuin, nemen de herfstkleuren het langzamerhand over en maken jij en je tuin zich op voor de winter. Als je denkt dat je deze periode gewoon moet uitzitten, wachtend op een kleurrijk voorjaar, heb je het mis. Want dit is het moment bij uitstek om in actie te komen. Als je nu aan de slag gaat, ben je volgend voorjaar verzekerd van een tuin vol met flinke planten. Zo maak je dus je eigen belofte.
Wortel trekken
Wist je dat nieuwe planten die je in de herfst al in de tuin zet, een groeivoorsprong hebben ten opzichte van planten die je in het voorjaar koopt? Tegenwoordig is bijna het gehele sortiment aan tuinplanten op pot te koop. Van deze planten zijn de kleine wortels nog delicaat, terwijl die juist zo belangrijk zijn voor de opname van water. In de wintermaanden (zolang er geen vorst in de grond is) kunnen deze wortels flink groeien. Daardoor zijn ze in het voorjaar op sterkte en kunnen ze direct beginnen met het opnemen van water uit de bodem.
Behoorlijke pluspunten
En dat zijn niet de enige voordelen van planten in de herfst. Ook de bodemgesteldheid werkt vaak mee: niet te droog, niet te hard, wat het tuinieren wel zo makkelijk maakt. Bomen en heesters die met kluit geleverd worden, slaan - als je ze nu aanplant en de grond nog lekker warm is - goed aan omdat ze snel kunnen wortelen. Je loopt in deze periode ook nauwelijks het risico dat de plant dorst zal lijden. Er valt in Nederland immers genoeg regen. En vaak werkt de plant zelf ook nog mee: als de temperatuur lager is en planten hun gebladerte verliezen, ‘transpireren’ ze ook minder. Neemt niet weg dat een beetje aandacht voor net geplante aanwinsten het resultaat goed doet.
Ook kaal met voordeel
Ook kaal met voordeel
Sommige planten, bijvoorbeeld haagplanten, worden ook met kale wortel aangeboden. Een plant of boom met kale wortel heeft geen pot of kluit. Deze zijn goedkoper omdat de kweker er minder tijd in hoeft te steken. Je moet ze wel zo snel mogelijk planten. De kale wortels drogen namelijk makkelijker uit en dat komt de plant niet ten goede. Plant ze in de herfst en je hebt ook bij deze planten een voordeel. Je hoeft ze daarna nauwelijks water te geven; het regenwater neemt die taak over. Houd de kale wortels wel altijd vlak voor het planten even in een emmer water en zet de plant met druipende wortels in de grond. De wortel zuigt zich dan meteen aan de grond vast. Sommige soorten echter, zoals de beuk en eik hebben een belangrijke wortelschimmel, die mag je alleen iets vochtig maken met een nevelspuit. Maak een royaal plantgat dat ook onderin goed wordt losgemaakt en zorg met trillende bewegingen bij het plaatsen dat de aarde goed tussen de wortels komt. Niet te hard aanstampen want dan trap je alle lucht uit de grond. Die warmt daarna slecht op en dat vertraagt de groei van de wortels.
Maar het allergrootste wonder...
Als je in de herfst bij je tuincentrum op bezoek gaat, is er genoeg voorraad van elke plant die je zou willen hebben. Je hebt dan de grootste keuze aan rassen, groottes, variaties en… alle planten hebben hun wonder voltrokken: van onherkenbaar stompje naar een mooie grote plant, fris groen en vol bloeiend tuin- en balkongenot. Waar het tuincentrum nog een half jaar gratis voor gezorgd heeft ook. Kijk, dat is nou waar voor je geld! En als je bij je favoriete tuincentrum oog in oog staat met een plant die in zijn volle glorie staat te bloeien, ben je toch meteen verkocht? En de plant ook…
|