WEERSVERWACHTING

Wintertakken

Nu het aangloeiende winterlicht over het lage land strijkt, zijn heesters en bomen met kleurrijke of opvallende takken hoofdrolspelers in het tuintoneel. Alles wat kleur heeft, springt er uit en verdrijft de weemoed van de koude dagen.

Kleur zet aan tot actie, positiviteit, ademt energie en vertrouwen. Zeker in de winter is dat uiterst welkom. Groenblijvende heesters spelen natuurlijk ook een belangrijke rol, maar het mooiste zijn de bomen en struiken met kleurige, opvallende takken. Ervaar het zelf, zet ze in de tuin en geniet ervan. Keus genoeg! 

Kleurige suggesties 

Een van de mooist getinte heesters is de witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’) die – anders dan de Nederlandse naam doet vermoeden – felrode takken heeft. De winterkleur ervan is het mooiste als de struik regelmatig wordt gesnoeid: jonge twijgen hebben de felste kleur.

Deze rode bast wordt veroorzaakt door een rode kleurstof (anthocyaan). Die kleurstof ontstaat vooral onder invloed van zonlicht, waardoor de zonzijde van de twijg vaak roder is, en er soms kleurverschil ontstaat tussen boven- en onderzijde.

Geel, groen en oranje 

Totaal anders is het vrolijke geelgroen van Cornus sericea. Vooral de variëteit  ‘Flaviramea’ heeft bijna gele twijgen. Hoe dichter bij de grond, des te groener ze worden. Ook deze uitlopers vormende plant moet goed worden gesnoeid. Heel bijzonder is een derde kornoelje: Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ met wintertakken die onderaan oranjegeel zijn, daarboven roze en aan de einden rood. De twee laatstgenoemde hebben bovendien goudgeel herfstkleurend blad.

De reuzenkornoelje Cornus controversa ‘Winter Orange’ wordt een hoge struik of kleine boom met ’s winters roze takken en is daarvoor ook met gouden herfstkleur getooid. De kardinaalshoed Euonymus alatus valt sterk op door de merkwaardige kurklijsten op de takken.

Bamboes met prachtige stengels

Bij Phyllostachys nigra var. henonis kleuren de stengels aan de zonzijde geelbruin, bij de soort (Ph. nigra) worden ze van groen, glanzend zwart.

Soms groeien ze vreemd bochtig en kronkelend (Ph. flexuosa), hebben ze prachtige ‘knopen’ (Ph. aurea) of vertonen fraai opgezwollen stengeldelen (Pseudosasa japonica ‘Tsutsumiana’) die ’s winters sterk opvallen. 

Grote bomen

Acer palmatum ‘Sangokaku’ is een tot 6 m hoog groeiende Japanse esdoorn met koraalroze jonge twijgen die langzaam donkerder worden. De Tibetaanse kers (Prunus serrula) heeft een prachtige, gladde, afbladderende, bruinrode schors op stam en takken.

Bij Acer griseum is de schors oranjebruin. ’s Winters vallen ook berken met witte basten, zoals Betula utilis subsp. jacquemontii, extra op, net als bijzondere groeivormen, bijvoorbeeld van de kurkentrekkerwilg (Salix babylonica ‘Tortuosa’) en de kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’).

Tuintips voor januari:

  • In deze maand valt er buiten weinig te doen. Loop niet over bevroren gras of op plekken waar vaste planten groeien of bollen zijn gepoot.
  • Tijdens vorstvrij weer kan er worden gesnoeid (met name fruitbomen) en geplant (in pot gekweekte bomen, heesters en vaste planten)
  • Zorg dat paden en terras goed beloopbaar blijven
  • Bescherm groenblijvende heesters tegen felle, ‘kale’ vorst
  • Meer tips voor de tuin vindt u bij Tuinonderhoud voor de maand januari