Vlinderfeestje
Bijna elke bloem vormt wel stuifmeel en zoete nectar. Veel soorten bloemen trekken door een bijzondere bouw hun eigen klanten aan. Niet alleen vlinders en bijen, maar ook hommels, vliegen, sommige soorten kevers enz. Een feest om naar te kijken en een heel goede reden om extra veel vlinderlokkende planten in uw tuin te zetten. Puur natuur!
Echte natuur in de tuin Het zijn ook vaak heerlijk geurende planten die vlinders trekken. Daarmee (en met hun bloemkleuren) lokken ze immers hun bestuivers. Er zijn vlinders, zoals de Atalanta, die verzot zijn op het zoete sap uit rijpe vruchten. Wie dat soort vlinders eenmaal het sap uit een overrijpe druif heeft zien drinken, vergeet dat nooit meer. Dat is echt natuur in de tuin.
Soorten vlinderlokkers In de natuur zijn heel wat planten uitgesproken vlinder- en bijenplanten. Een deel ervan kan zonder meer in tuinen worden toegepast. Om er een aantal te noemen:
- Heesters en klimheesters: hazelaar, klimop, liguster, ribes, botanische rozen, sleedoorn, sneeuwbes, kamperfoelie, zuurbes, heidesoorten. - Vaste planten: daslook, dotterbloem, ereprijs, gele dovenetel, kaasjeskruid, kattenkruid, klokjesbloemen, longkruid, munt, ooievaarsbek, salie, tijm, vetkruid, wilgenroosje.
Dit zijn echte inheemse planten, maar hun gekweekte soortgenoten zijn vaak net zo vlinder- en bijvriendelijk.
Een paar vlindervriendelijke siertuinplanten Aan de top van het lijstje staat natuurlijk de echte vlinderstruik (Buddleja davidii) met z’n grote trossen bloemen in augustus aan de einden van de twijgen. Prachtplanten zijn het en er komen veel vlinders op af. Snoei ze ieder voorjaar kort en ze houden maat. Ze vormen dan zelfs meer bloeitakken dat weer ten goede komt voor het aantal vlinders in uw tuin.
De roze zonnehoeden (Echinacea purpurea) met hun bolle, oranjebruine hart trekken in juli-september ook vlinders. Tijdens zonnig weer is het aantal vliegbewegingen bij de struiken stukken groter dan op Schiphol in het hoogseizoen. Bij de kogeldistels (Echinops) is het dan zo mogelijk zelfs nog drukker, maar dan vooral met hommels in plaats van vlinders.
In augustus-september fungeert de hemelsleutel (Sedum spectabile) met zijn dikke lilaroze, witte of zelfs donkerrode (‘Septemberglut’) bloemschermen als grand café voor massa’s vlinders, die bijna dronken worden van de zoete nectar uit de bloemen. Salie (Salvia) noemden we al. Dat zijn toppers op bijen- en hommelgebied, de gekweekte cultivars net zo als de echte wilde soorten.
De bloemen hebben een speciale bestuivingsinrichting die helemaal op hommels en bijen is afgestemd. Het is nog steeds een raadsel hoe de natuur dat voor elkaar krijgt. Asters, vooral de lage kussenasters (Aster Dumosus Groep) zijn planten die tijdens de bloei (augustus-oktober) overdekt kunnen zijn met bloemen én met vlinders.
Als laatste (maar er zijn er veel meer) noemen we de bergamotplant (Monarda) – u weet wel, de plant die de smaak aan Earl Grey-thee geeft. Ook daar zijn vlinders en bijen gek op als de planten bloeien (juli-augustus). U ziet, het is echt niet moeilijk om van uw tuin een echte vlinder- of bijentuin te maken.
Tuintips voor augustus:
- Hoge vaste planten steun geven
- Het gazon nog een keer goed bemesten
- Blijf wieden
- Wortelopslag bij heesters en bomen weghalen
- Voor half augustus kunt u liguster en andere snelgroeiende hagen nog een keer knippen
- Zwaar beladen takken van vruchtbomen steunen
- Na augustus niet meer mesten (de planten moeten afrijpen)
- Zaden verzamelen
- Bomen die sterk kunnen bloeden (walnoot, berk, esdoorn enz.) nu snoeien
- Meer tuintips voor augustus kunt u vinden in de tuinkalender op www.colour-your-life.nl
|