Zilverbont winterblad
Zilverkleurig blad of blad met wat zilver of wit erin is altijd uiterst welkom in de tuin. Die kleur geeft ruimte maar overheerst niet, het licht weerspiegelt er prachtig op.
Zilver geeft vakantiegevoel Zilverbladige planten doen zuidelijk aan – zilver aan planten geeft een vakantiegevoel. Denkt u maar aan de zilvergroene olijfboomgaarden in de landen rond de Middellandse Zee, het zilvergrijs van de Perovskia-stengels die blinken in de zinderende zomerhitte van de dalen in Afghanistan, of het zilverwit van de basten in de Scandinavische berkenbossen.
Zilver combineert met alles, vandaar dat zilverbont blad altijd zo mooi is. De zilverwitte kleur wordt bij planten soms veroorzaakt door een donslaagje, dat zelfs harig kan zijn, een waslaagje, of gewoon het ontbreken van pigment.
Witbont blad Bij witbont blad ontbreken de groene chlorofylcellen op de witte plekken. Op die plekken kan de plant dan niet (met behulp van zonlicht) koolzuurgas uit de lucht omzetten in suikers waar hij mee groeit. De groene delen in een witbont blad moeten dan harder werken en de plant gaat zo nodig extra bladgroen aanmaken.
Daarom zie je bij witbonte planten die te donker staan, vaak dat het blad groener wordt. Zorg dus dat planten met witbont blad altijd voldoende licht krijgen.
Zilverbont en bladhoudend Er zijn niet zoveel planten zilverbont en ook nog wintergroen of bladhoudend. Planten met die dubbele eigenschap zijn daardoor extra aantrekkelijk: echte blikvangers in de tuin. Als de term ‘argent’ in een naam zit, weet u zeker dat er een zilverkleur in het spel is. Heel mooi zijn onder andere:
- Witbonte hulst (Ilex aquifolium ‘Silver Queen’). Dit is een vrouwelijke hulst met witgerand blad, die na bestuiving door een mannelijke hulst rode bessen vormt. Een witbonte mannelijke hulst is bijvoorbeeld I. aquifolium ‘Ferox Argentea’. Bekender en algemener is de cultivar ‘Argenteomarginata’. Heel mooi is het zeer gelijkmatig gevormde, eveneens witgerande blad van ‘Handsworth New Silver’. Er valt bij hulst dus wat te kiezen, ook qua groeisnelheid en hoogte.
- Wintergroene kardinaalshoed (Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ (groene vrolijkheid)) vormt een heuveltje dat na jaren 1 m hoog en1,5 m in doorsnee kan zijn. Een makkelijke plant met frisgroen, grijs gemarmerd blad met een witte rand. ’s Winters kan het wit iets roze verkleuren, maar dat trekt in de lente weer bij. In de herfst vormt de plant als extra roomwitte zaaddozen waar oranje zaden in zitten. Groeit zowel goed in zon als schaduw.
- Bodembedekker Pachysandra terminalis ‘Variegata’ wordt maar 10 cm hoog en breidt zich via uitlopers uit. Uitstekend als tapijtvormer op vrij vochtige grond en in lichte schaduw. In het voorjaar verschijnen zacht geurende, witte bloemen.
- Bonte klimop (Hedera colchica ‘Dentata Variegata’) is een prachtige, zelfhechtende klimplant met vrij groot, zacht, leerachtig blad met crèmewitte vlekken langs de randen. Groeit goed in lichte schaduw.
- Minder bekend zijn bijvoorbeeld de bonte vuilboom (Rhamnus alaterna ‘Argenteovariegata) – 2,5 m hoog, uitstekend winterhard, blijvend grijsgroen blad met witte randen – en Pieris japonica ‘Little Heath’ met wintergroen blad met witte randen dat in het voorjaar felrood uitloopt.
Meer over bontbladige heesters vindt u op www.colour-your-life.nl bij de tuinplanten.
Tuintips voor december:
Een uitstekende periode om uw tuin te veranderen (als het niet vriest)
Bladverliezende bomen en heesters kunt u probleemloos planten en verplanten
Vet gereedschappen en tuinmachines in nadat u ze heeft schoongemaakt (ook de houten stelen van gereedschappen invetten; het voorkomt uitdrogen en daarmee breken)
Berg alles netjes op
Zet een ijsvrijhouder in de vijver
U kunt al vormsnoei bij bomen toepassen
Controleer drainage in potten en bakken; overtollig water moet weg kunnen
Blijf maaien zolang het gras groeit
Niet over bevroren gras lopen |