WEERSVERWACHTING

Geurende klimmers

Geur was vroeger heel gewoon. Een bos bloemen geurde altijd, een tuin ook. Die hunkering naar heerlijk rozenzoete of kruidige aroma’s is er nog. Kwekers selecteren er weer op en oude geurplantenrassen worden weer volop aangeboden. Zeker ook bij klimplanten.

Geur van klimplanten

Klimplanten hebben het voordeel dat ze zelfs in een klein tuintje nog toepasbaar (ze vragen bijna geen bodemruimte, alleen iets om tegenop te klimmen) en ze verspreiden hun geur van zithoogte op het terras tot het open slaapkamerraam op de verdieping. Sommige klimplanten (vooral witbloeiers) geuren met name ’s avonds en ’s nachts. Beleef weer zwoele zomeravonden met de geur van kamperfoelie, jasmijn en andere klimmers.

Blauweregen

Blauweregen (Wisteria) bijvoorbeeld verdient veel meer aandacht als geurplant dan als klimplant. Laat hem onder en rond een slaapkamerraam uitgroeien. De subtiele, zoete geur die van de bloemen binnen komt, is heerlijk en roezig makend. En dat al vroeg in het seizoen. Er is keuze uit diverse soorten en tal van cultuurvariëteiten, met niet alleen lilalauwe, maar ook roze, paarse en witte bloemen.

Wisteria sinensis heeft tegen de zon in windende ranken en bloeit vaak al half mei, Wisteria floribunda uit Japan (bloei eind mei-begin juni) windt zich met de zon mee omhoog, net als de prachtige, maar veel zeldzamere Wisteria brachybotrys die heel dikke, tot 20 cm lange trossen violetblauwe, witte (‘Shiro Kapitan’) of zachtroze, zacht geurende bloemen draagt.

Geur van kamperfoelie

De geur van klim-kamperfoelies is veel sterker. De ook bij ons inheemse wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) ruik je soms al op honderden meters afstand. Veel andere Lonicera’s geuren ook, maar niet allemaal. Dus laat u goed voorlichten bij uw keuze. De gewone tuinkamperfoelie (Lonicera caprifolium) geurt in ieder geval wel (en heel lekker!). Een goede cultivar is ‘Inga’ die na de bloei ook oranjerode bessen vormt. Ook de tot 6 m hoge Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica) geurt geweldig (juni-oktober).

Rosa 'Zéphirine Drouhin'

Over klimrozen hoeven we het, als het om geur gaat, nauwelijks te hebben. Op één na dan, de fantastische Rosa ‘Zéphirine Drouhin’. Deze al meer dan 100 jaar gekweekte roos bloeit buitengewoon rijk, met grote donkerroze, rijk geurende bloemen. En dat de hele zomer lang en zelfs in lichte schaduw! En wat nog mooier is: deze roos is wat je noemt ‘doornloos’: er zitten absoluut geen stekels aan.

Oude rozenrassen

Maar ook de oude ‘Paul’s Scarlet Climber’ met zijn (of haar) scharlakenrode bloemen noemen we toch nog even (bloeit overdadig rijk in juni-juni). Bij rozen is er qua geur één stelregel: hoe meer bloemblaadjes, des te meer geur! Daarom waren de oude rozenrassen zo sterk gevuld! De geuren van de talloze rassen variëren van fris en kruidig tot honingzoet en bijna bedwelmend. 

Trachelospermum  jasminoides 

Trachelospermum  jasminoides wordt wel de Toscaanse jasmijn genoemd. Het is een groenblijvende, tot 6 m klimmende heester met glanzend groen blad, die van juni tot september volop bloeit met stervormige, ongelooflijk lekker geurende, witte bloemen.

En zo is er veel meer. Zelfs de bloemen van klimop  (in oktober) geuren heerlijk. En alle soorten klimplanten kunt u, als ze in pot zijn gekweekt, ook nu planten.

Tuintips voor mei:

 • Pas geplante bomen en struiken regelmatig water geven
 • Onkruid wieden
 • Bij late nachtvorst gevoelige planten tijdelijk bedekken met tuinvlies of noppenfolie
 • Wortelopslag bij fruitbomen weghalen
 • Zaaien en planten
 • Na midden mei kuipplanten definitief buiten zetten
 • Water- en moerasplanten uitplanten
 • Gras maaien
 • Grond open houden of mulchen
 • Aantastingen door insecten en schimmelziekten tegengaan
 • Meer tips voor de tuin in mei op www.colour-your-life.nl