WEERSVERWACHTING

Witte bloemenweelde

Wit is het totaal van zuiver, ongebroken licht. Wit is geen kleur. Wit heeft geen zonlicht nodig om zich te tonen. Als in de schemering alle kleur uit de tuin is verdwenen, zie je wit nog wel. Een beetje maan- of sterrenschijnsel is genoeg om witte bloemen er zelfs ’s nachts uit te laten springen.

Schemertuin

Witte bloemen zijn geweldige richtingwijzers voor de bestuivende nachtvlinders en andere insecten. Daarom wordt een tuin met veel witte bloemen ook wel een schemertuin genoemd. Ideaal voor wie alleen ’s avonds van een tuin kan genieten. Iets dat voor heel veel mensen geldt. Met als extra voordeel dat veel witbloeiers sterker geuren dan andere planten.

Edelweiss

Maar ook overdag kunnen witte bloemen geweldig mooi zijn. Ze zijn puur, soms ragfijn. Witte bloemen hebben iets edels. Edelweiss heet niet voor niets Edelweiss. Heel opvallend is dat witte bloemen vaak een gouden hart hebben. Razend geraffineerd. Een wit margrieten-bladerrokje rond een klompje goud. Ultieme klassieke eenvoud van eenzame klasse!

Combinatie van groen en wit

Het maken van een  tuin met alleen witbloeiers is niet gemakkelijk en het lukt maar zelden zo goed als bij het Engelse Sissinghurst Castle (van de beroemde Rita Sackville-West). Vaak wordt vergeten dat de kleur groen in feite in al zijn verscheidenheid nog veel prominenter meespeelt.

Het gaat in essentie om een spel met groen en wit. Maar planten met witte bloemen hebben ook een verzachtend, sussend en verbindend effect tussen anders gekleurde bloeiers. Ze harmoniseren en zijn daardoor onmisbaar in iedere tuin. Zet witbloeiers tussen andere kleuren en die lijken minder felgetint.

Wit bloeiende struiken

Met wit bloeiende vaste planten is het al moeilijk om het jaarrond wit te houden, met heesters is het nog veel lastiger. De keuze is vrij beperkt, daarom zijn echte, pure witbloeiers van grote waarde in een tuin.

We noemen er een paar. Deutzia × magnifica ‘Nancy’ heet niet voor niets ‘bruidsbloem’. Deze tot 3 m hoge heester bloeit overdadig met zuiverwitte, gevulde trossen bloemen in mei. Het is een plant voor zon en goed doorlatende, humusrijke grond. Hij bloeit aan takken die het jaar ervoor zijn gevormd.

Cornus kousa ‘Schmetterling’ is een kornoelje met vier uitzonderlijk grote, witte schutbladeren rond de kleine, groene, knopvormige bloemen. In mei-juni lijkt de struik daardoor bezaaid met witte vlinders tussen het groene blad.

Philadelphus coronarius is de altijd al geliefde boerenjasmijn met sterk geurende witte trosjes bloemen in mei-juni. Iedereen kent de geur van jasmijn! Ook heel mooi en vroeg bloeiend is de struikvormige stermagnolia, Magnolia stellata. Bij de cultivar ‘Waterlily’ komen de sterrenbloemen zuiver wit uit roze knoppen. Van eind juni tot midden juli bloeit Spiraea veitchii (tot 4 m hoog) met witte bloemen in brede tuilen. Een heel mooie spierstruik.

Alle soorten kunt u (mits in pot gekweekt) ook nu planten. Nog veel meer ideeën voor bloeiende heesters vindt u op www.colour-your-life.nl.

Tuintips voor juni:

  • Gazon regelmatig maaien
  • De vijver controleren: haal er zoveel mogelijk draadalg uit
  • Bij rozen en vaste planten uitgebloeide bloemen verwijderen
  • Onkruid wieden
  • Bol- en knolgewasssen  rooien als het blad totaal is vergeeld
  • Hagen snoeien (niet als er nog nestjes met vogels in zitten)
  • Waar en wanneer nodig water geven en bemesten (rozen!)
  • Op bladluizen controleren en op sterroetdauw (bij rozen), meeldauw en  roest